No cóż przyuliczne fast-foody zostawiają wiele do życzenia. Ociekają tłuszczem i są meeega nie zdrowe. Dlatego więc najlepiej zrobić domowy fast-food. Jest zdrowy i o wiele smaczniejszy.
Składniki:
Bułki
340 g mąki pszennej
100 ml mleka ciepłego
100 ml wody letniej
2 łyżeczki cukru
7 g drożdży suchych
1.5 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Chicken burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki
Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
2.Mieszamy delikatnie łyżką
3.Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
4.Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
5.Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
6.Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
7.Kotlety:
Piersi przekrawamy wzdłóż na pół. Delikatnie rozbijamy i ponownie tniemy na pół
8.Jajko rozbełtujemy , a płatki kukurydzniane rozdrabniamy w dłoniach
9.Mięsko obtaczamy w jajku i w bułce. Smażymy na złoty kolor z oby dwóch stron. Kotleciki układamy wnaczyniu żaroodpornym i podpiekamy w 195 stopniach przez ok 15 min
10.Dodatki:
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
11.Pomidory oraz ogórki kroimy w plasterki
12.Burgery:
Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połóki smarujemy musztardą. Układamy kawałeczki cebuli, mięsko, pomidora i ogórka, przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyk do szaszłyków.
13.Burgery podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach przez 10 min
Komentarze