chiapati

5 (194 ocen)

przepis jest po prostu rewelacyjny, smak chiapati dokładnie taki jaki pamiętam. Polecam wszystkim…

Składniki:

  • 130 g pełnoziarnistej mąki
    130 g mąki pszennej
    175 ml wrzątku
    2 łyżki oliwy
    3/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chiapati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki mieszamy ze sobą i z solą. Dolewamy wrzątek, miksujemy do połączenia. Następnie przekładamy ciasto na stół i rękoma zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale nie klejące, najlepiej tak aby mogło się rozwałkować bez podsypywania mąki. Owijamy folią odstawiamy na ok 30 minut.
  • 2. Ciasto dzielimy na 10 porcji, i rozwałkowujemy jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm (w zależności jaką mamy patelnię) Chiapati pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po obu stronach około 30 sekund po każdej. Wyrastające pęcherze przyciskamy papierowym ręcznikiem.

Porady

Bardzo ważne: Każdy upieczony chiapati od razu owijamy ściereczką i wkładamy do foliowej torebki, aby się nie zeschły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować