Z nasion chia, które są bardzo zdrowe można przygotowywać desery, Ten z lekko kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami jest nie tylko zdrowy ale i przepyszny :)
20 min
Składniki:
4 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu z kwiatów czarnego bzu lub ekstraktu waniliowego
Mus rabarbarowy:
2 łodygi rabarbaru
¼ szklanki wody
¼ szklanki cukru
Masa truskawkowa:
250 gram truskawek
1-2 łyżeczki cukru
½ łyżeczki soku z cytryny
Chia z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chia: mleko podgrzewamy delikatnie w rondelku ( nie zagotowujemy ). Do podgrzanego mleka dodajemy syrop z kwiatów bzu ( lub wanilię ) i miód mieszamy.
Do miseczki wsypujemy nasiona chia, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na noc do lodówki.
Mus rabarbarowy: rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie rabarbar lekko studzimy i blendujemy. Wystudzony mus z rabarbaru wstawiamy do lodówki.
Masa truskawkowa: truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki – przekładamy do miseczki. Truskawki mieszamy z sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na noc.
Z lodówki wyjmujemy chia, mus rabarbarowy i truskawki. Do słoików lub szklaneczek nakładamy porcję musu z rabarbaru, na to przygotowane nasiona chia, a wszystko dekorujemy przygotowanymi wcześniej truskawkami, serwujemy od razu, lub schłodzone przez 1 godzinę w lodówce, smacznego ; )
Komentarze