SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO-bez pieczenia (CHEESECAKE di FRAGOLE)

4.49 (190 ocen)

  • 6 godz.

Z pewnością wszyscy czekacie na sezon truskawkowy. Jak tylko się pojawi koniecznie musicie wypróbować ten pyszny sernik na zimno. Delikatna masa serowa i galaretka ze świeżych truskawek. Polecam!

  • 6 godz.

Składniki:

  • na spód:
    300 g ciastek digestive
    150 g masła
    2 łyżki cukru trzcinowego

    na masę serową:
    400 g serka typu Philadelphia,
    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    100 g cukru pudru
    4 g żelatyny (u mnie płaty)

    na "galaretkę" truskawkową:
    250 g truskawek
    2 łyżki soku z cytryny
    80 g cukru
    100 ml wody
    8 g żelatyny (u mnie płaty)

    dodatkowo:
    truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Sernik truskawkowy na zimno-bez pieczenia (cheesecake di fragole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować spód. Do miksera (rozdrabniacza) wrzucić połamane ciastka i 2 łyżki cukru, bardzo drobno rozkruszyć. Przesypać do miski, zalać roztopionym masłem i dobrze wymieszać.
  • 2. Okrogłą foremkę o średnicy ok. 24 cm (u mnie silikonowa) wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Wyłożyć do foremki wcześniej rozkruszone ciastka wymieszane z masłem i przy pomocy łyżki dokładnie docisnąć do dna. Tak przygotowany spód włożyć na ok 30 min do lodówki.
  • 3. Przygotować masę serową. Przygotować żelatyne zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie przez ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w 4 łyżkach podgrzanej kremówki (należy uważać, żeby nie doprowadzić do wrzenia). Wystudzić.
    Zimną śmietanę kremówke ubić na sztywno. W osobnej misce połączyć mikserem serek Philadelfia z cukrem. Lekko mieszając szpatułką do serka dodawać stopniowo ubitą śmietanę, na sam koniec dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę.
  • 4. Truskawki odłożone do dekoracji dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić na plasterki. Wyciągnąć z lodówki foremkę i obłożyć brzegi plasterkami truskawek. Wylać delikatnie masę serową i włożyć na ok. 2 godz. do lodówki.
  • 5. Po ok. 1,5 godz. przygotować "galaretkę" truskawkową.
    Przygotować żelatynę (ja tak jak w poprzednim punkcie namoczyłam moją w zimnej wodzie).
    W rondelku zagotować wodę, a następnie wyłączyć gaz i rozpuścić w niej cukier, dodać rozmoczoną żelatynę i dokładnie wymieczać. Wystudzić tak przygotowany syrop.
    Truskawki dokładnie umyć pod bierzącą wodą i zblendować z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać wystudzony syrop i dokładnie połączyć.
  • 6. Wyciagnąć z lodówki foremkę i upewnić się, że masa serowa zastygła. Wylać na górę "galaretkę" truskawkową (możemy odczekać chwilę do momentu, aż zacznie tężeć). Udekorować wierz truskawkami i włożyć do lodówki do momentu stężenia galaretki (nalepiej na całą noc).
  • 7. Sernik wyciągnąć z lodówki 30 min.przed podaniem, jeszcze zimny wyciągnąć z foremki i przełożyć na talerz.
    Buon Appetito!

Porady

Do przygotowania spodu można użyć jakichkolwiek ulubionych kruchych ciastek. Mozna wykorzystac zapasy mrozonych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Śmietana Truskawki Serek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Truskawkowy sernik

To może cię zainteresować