Domowe, pyszne i dużo zdrowsze niż te z restauracji sieciowych
30 min
Składniki:
0,5 kg zmielonej, dobrej wołowiny
10 bułek do hamburgerów
10 plasterków sera w plasterkach hochland (cheddar lub emmentaler)
1 mała czerwona cebula
kilka ogórków kiszonych
ok 10 listków sałaty
2 łyżeczki ziarnistej musztardy
musztarda dijon, keczup
sól, pieprz, olej
Cheeseburgery doprawione musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw należy przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i odłożyć na talerzyku. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Mięso przełożyć do miski, dodać musztardę ziarnistą, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety, spłaszczyć.
2.W miseczce wymieszać musztardę dijon z keczupem
3.Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kotlety na jednej połowie patelni, podczas smażenia kilka razy spłaszczać kotlety. Po przewróceniu kotletów na drugą stronę, na drugiej połowie patelni ułożyć połówki bułek.
4.Usmażone kotlety i bułki zdjąć z patelni. Połówki bułek posmarować cienką warstwą sosu keczupowo-musztardowego, posypać cebulką, ułożyć listek sałaty, kotlet, plasterek sera i po dwa plasterki ogórka. Przykryć drugą połówką bułki. Podałam z frytkami domowej roboty, były przepyszne:-)
Komentarze