Cheeseburgery doprawione musztardą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowe, pyszne i dużo zdrowsze niż te z restauracji sieciowych

  • 30 min

Składniki:


  • 0,5 kg zmielonej, dobrej wołowiny
    10 bułek do hamburgerów
    10 plasterków sera w plasterkach hochland (cheddar lub emmentaler)
    1 mała czerwona cebula
    kilka ogórków kiszonych
    ok 10 listków sałaty
    2 łyżeczki ziarnistej musztardy
    musztarda dijon, keczup
    sól, pieprz, olej

Cheeseburgery doprawione musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cheeseburger 1. Najpierw należy przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i odłożyć na talerzyku. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Mięso przełożyć do miski, dodać musztardę ziarnistą, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety, spłaszczyć.
  • cheeseburger 2. W miseczce wymieszać musztardę dijon z keczupem
  • cheeseburger 3. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć kotlety na jednej połowie patelni, podczas smażenia kilka razy spłaszczać kotlety. Po przewróceniu kotletów na drugą stronę, na drugiej połowie patelni ułożyć połówki bułek.
  • cheeseburger 4. Usmażone kotlety i bułki zdjąć z patelni. Połówki bułek posmarować cienką warstwą sosu keczupowo-musztardowego, posypać cebulką, ułożyć listek sałaty, kotlet, plasterek sera i po dwa plasterki ogórka. Przykryć drugą połówką bułki. Podałam z frytkami domowej roboty, były przepyszne:-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy