Chatka z piernika

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Hmm..., dlaczego teraz zdjęcie, może dlatego, że chatka jeszcze stoi, a co jest najważniejsze piernik jest miękki i się da jeść.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 250 g miodu
    - 200 g cukru pudru
    - 100 g margaryny
    - 500 g mąki
    - 1 łyżeczka sody
    - torebka przyprawy do pierników lub własna kompozycja przypraw korzennych
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1 jajko
    - 3 łyżki mleka
    - torebka cukru waniliowego
    - szczypta soli
    - sok i otarta skórka z pomarańczy

    LUKIER:
    - 1 białko
    - 250 g cukru pudru
    - sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy dla smaku lukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Chatka

Chatka z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe elementy najlepiej posegregować. 1. CIASTO:
    Zacząć należy od miodu, do małego garnka dodajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy cukier. Gdy się cukier rozpuści dodajemy margarynę, mieszamy do połączenia składników i wszystko studzimy. Do dużej miski mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko i sok z pomarańczy wraz ze skórką. Na końcu dodajemy rozpuszczony miód, wyrabiamy i zagniatamy ciasto, owijamy folią aluminiową i wkładamy na min 1 godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki.

    Gdy mamy gotowe ciasto należy kawałkami wałkować na grubość około 5 mm, układać na blasze, raczej w pewnej odległości i piec 180-200 stopni przez około 10 - 15 minut w zależności od wielkości elementu.

    Gotowe elementy należy ostudzić przed klejeniem.

  • Ciastka czy choinki, co lepsze. 2. LUKIER:
    Ubijamy białko z szczyptą soli i powoli dosypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i próbujemy uzyskać gęstą masę (rzadka będzie długo schła i będziemy musieli długo trzymać wybrane elementy). Jeżeli będzie za gęsta dodajemy wody, jeśli za rzadka to cukru pudru.

Porady

Wszystkie elementy domku można stworzyć samemu, bądź ściągnąć gotowe arkusze z internetu. Kiedy nam zostanie nadmiar ciasta, można popiec małe ciasteczka. Lukier najlepiej rozprowadzać szprycą. Gdy nam zostanie lukier, możemy udekorować ciastka, później wyschnie. Gdy nam zabraknie należy dorobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować