Chatka dla Misia

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To taka moja wersja popularnego ciasta bez pieczenia "chatka puchatka ". Dołożyłam miśki z kruchego ciasta i moje córcie były zachwycone takim deserem na Mikołajki, serdecznie polecam:)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Misie:
    200 g mąki
    100 g masła
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki cynamonu
    50 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki zimnej wody
    Krem maślany:
    200 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mleka
    Krem sernikowy:
    300 g serka homogenizowanego o smaku białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru
    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki masła
    5 łyżek cukru
    2 czubate łyżki kakao
    5-6 łyżek śmietany kremówki
    Dodatkowo:
    400 g herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasteczka

Chatka dla misia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przygotowaniem ciasta należy wyjąć masło z lodówki na krem maślany oraz przełożyć serek na sito( wcześniej położyć ręcznik papierowy). Tak przygotowany serek wstawić na 8 godziny do lodówki.
  • 2. Misie:
    Do miski przełożyć sypkie składniki, dodać jajko i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać foremką kształt misia. Piec w 170 stopniach około 10-12 minut, studzić na kratce.
  • 3. Krem maślany:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Dodać kakao i mleko, aby krem łatwiej dał się smarować
  • 4. Krem sernikowy:
    Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek i wymieszać.
  • ciastka 5. Składanie:
    Na folii aluminiowej rozłożyć 18 herbatników. 3 rzędy po 6 ciastek i rozsmarować krem maślany. Ułożyć drugą warstwę ciastek.
  • miski 6. Rozsmarować płaska warstwę kremu sernikowego i ustawić miski. Dać resztę kremu i złożyć boki ciasta do siebie. Na wierzchu ułożyć resztę herbatników i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 7. Polewa czekoladowa:
    W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietankę. Zagotować, stale mieszając aby nie było grudek. Zostawić do przestygnięcia. Ciepłą, ale nie gorąca polewa polać wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować