To taka moja wersja popularnego ciasta bez pieczenia "chatka puchatka ". Dołożyłam miśki z kruchego ciasta i moje córcie były zachwycone takim deserem na Mikołajki, serdecznie polecam:)
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Misie:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
Krem maślany:
200 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
Krem sernikowy:
300 g serka homogenizowanego o smaku białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
4 łyżki masła
5 łyżek cukru
2 czubate łyżki kakao
5-6 łyżek śmietany kremówki
Dodatkowo:
400 g herbatników
Chatka dla misia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przygotowaniem ciasta należy wyjąć masło z lodówki na krem maślany oraz przełożyć serek na sito( wcześniej położyć ręcznik papierowy). Tak przygotowany serek wstawić na 8 godziny do lodówki.
2.Misie:
Do miski przełożyć sypkie składniki, dodać jajko i zimne masło. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać foremką kształt misia. Piec w 170 stopniach około 10-12 minut, studzić na kratce.
3.Krem maślany:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Dodać kakao i mleko, aby krem łatwiej dał się smarować
4.Krem sernikowy:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać serek i wymieszać.
5.Składanie:
Na folii aluminiowej rozłożyć 18 herbatników. 3 rzędy po 6 ciastek i rozsmarować krem maślany. Ułożyć drugą warstwę ciastek.
6.Rozsmarować płaska warstwę kremu sernikowego i ustawić miski. Dać resztę kremu i złożyć boki ciasta do siebie. Na wierzchu ułożyć resztę herbatników i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
7.Polewa czekoladowa:
W rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietankę. Zagotować, stale mieszając aby nie było grudek. Zostawić do przestygnięcia. Ciepłą, ale nie gorąca polewa polać wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze