CIASTO:
36 herbatników pełnoziarnistych
500 gr twarogu tłustego
1 szkl cukru pudru
1 kostka masła – w temperaturze pokojowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
POLEWA:
50 gr masła
½ szkl cukru
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki wody
3 łyżki mleka w proszku
Kolorowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Chatka Baby Jagi.
1.
Ser zmiksować chwilę blenderem, (można też zmielić, ja nie tego robiłam, bo nie mam maszynki ;-) ) po czym przełożyć go do miski. Dodać kostkę masła i zmiksować na gładką masę. Masę podzielić na części. Do jednej dodać aromat waniliowy, do drugiej kakao i obie dobrze wymieszać.
2.
Na stolnicy rozłożyć duży płat folii aluminiowej. Na niej kłaść herbatniki, 3 rzędy po 6 herbatników (w sumie 18 herbatników). Posmarować kremem kakaowym, zostawiając 3 łyżki kremu. Na to położyć drugą warstwę herbatników (18 szt) i posmarować kremem waniliowym, na środku położyć pozostały kakaowy krem.
3.
Całość złożyć delikatnie w trójkąt. Schłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
4.
Po tym czasie przygotować polewę: masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao. Doprowadzić do gotowania, zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dobrze wymieszać, aż powstanie gładka masa. Jeśli potrzeba dodać jeszcze 1-2 łyżki wody.
5.
Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Udekorować perełkami. Schłodzić przez noc w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze