REKLAMA

Charlotte z zielonym szparagiem

wyświetlono: 177 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Eleganckie danie, które zachwyci wszystkich gości. Lekki warzywny mus z zielonego szparaga i buraka świetnie nadaje się na przystawkę i pięknie wygląda.

opublikowany: 02.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 45 min
  • Średni

Składniki:

  • na 4 foremki o średnicy 10 cm

    400 g zielonych szparagów
    250 g śmietany( słodka, 30%)
    6 płatków żelatyny( w oryginalnym przepisie są 3)
    sól, cukier, pieprz
    tłuszcz do foremek
    Charlotte z burakiem:
    Składniki:
    2 średniej wielkości buraki
    250 g śmietany( słodka 30%)
    6 płatków żelatyny
    sól, pieprz, cukier
    tłuszcz do foremek
    ewent. zioła do dekoracji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zielone szparagi myjemy, ewentualnie obieramy. Końcówki obcinamy na wysokość foremki. Gotujemy w solonej wodzie ze szczyptą cukru około 5-7 minut. Nie gotujmy zbyt długo, żeby nie były zbyt miękkie. Hartujemy pod zimną wodą i delikatnie osuszamy.
    2. Listki żelatyny namaczamy. Końcówki szparagów przecinamy na pół i odkładamy 8 połówek na każdą foremkę( czyli 16 szparagów na 4 porcje) do dekoracji. Resztę szparagów kroimy w kostkę i miksujemy ze 150 g śmietany. Masę przecieramy przez drobne sitko, lekko podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Można dodać trochę czosnku w proszku, jeśli lubicie. Pozostałą śmietanę( 100 g ) ubić na pianę. Płatki żelatyny dobrze odcisnąć i dodać do podgrzanego( nigdy gorącego!) püree. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Już nie gotujemy. Pojemnik wstawić do miski z bardzo zimną wodą( w tym celu miskę z wodą wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika) i mieszając ostudzić masę. Jak tylko zauważymy, że masa się ścina dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10 cm natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na foremkę i napełnić masą szparagowo- śmietanową. Wstawić na przynajmniej 2 godziny do zimnego.
    Charlotte z burakiem przygotowujemy podobnie. Buraki gotujemy na miękko, jednego odkładamy na później, drugiego miksujemy ze 150 g śmietany. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor można zmniejszyć ilość śmietany, a dodać trochę soku z buraka. Doprawiamy do smaku i lekko podgrzewamy. Listki żelatyny namaczamy, a potem dobrze odciskamy i dodajemy do podgrzanej masy i mieszamy. Wstawiamy do miski z zimną wodą i mieszając ostudzamy masę. Pozostałą śmietanę ubijamy na pianę. Gdy masa zaczyna się ścinać dodajemy ubitą śmietanę. Foremki o średnicy 10 cm natłuścić , wyłożyć końcówkami szparagów, 8 połówek na foremkę. Ugotowanego buraka pokroić w plastry. Foremki wypełniamy do połowy musem ( ja użyłam musu ze szparagów), kładziemy kilka plastrów ugotowanego buraka i napełniamy buraczanym musem.
    Wstawiamy na przynajmniej 2 godziny do zimnego. Dekorujemy ziołami.

Porady

Jeśli mamy dużo szparagów, możemy całą foremkę udekorować zielonymi szpicami szparagów. Wygląda to bardzo dekoracyjnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: cukieriwanilia.pl 11

Tort czekoladowy Charlotte

Czekoladowo - śmietanowy tort Charlotte bez pieczenia

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 03.05.2018 | wyświetlono: 1521 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE