Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową posypką

  • wyświetlono: 496 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam chałwę,sezam,kokos,mascarpone i truskawki:) Dlatego postanowiłam połączyć wszystkie smaki, które lubię i tak powstało to oto mega smaczne i doskonale zbalansowane -smakami słodszymi i tymi bardziej kwaśnymi, dzięki truskawkom- ciasto z posypką, która zachwyciła kubki smakowe konsumujących!

2017-07-01ab
  • 85min

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:

BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki cukru białego
½ szklanki wiórek kokosowych
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
3 łyżki oleju
1 ½ łyżeczki octu
szczypta soli

MASA TRUSKAWKOWA
330 ml śmietanki 30%
200 g truskawek (mrożonych)
250 g serka mascarpone
80 g cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru
4 g żelatyny
3 łyżeczki gorącej wody

MASA CHAŁWOWA
300 g chałwy
200 g masła

POSYPKA
50 g sezamu
50 g wiórek kokosowych
35 g cukru
20 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową posypką

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  • 2. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem, przez ostatnie 5 minut piekłam już bez termoobiegu).
  • 4. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, następnie dzielimy go na 2 części (przekrawamy wzdłuż).
  • 5. MASA TRUSKAWKOWA: Na wpół rozmrożone truskawki razem z 80 g cukru pudru wrzucamy do blendera kielichowego i dokładnie blendujemy.
  • 6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (jeśli się dokładnie nie rozpuści możemy włożyć ją na chwilkę do mikrofali), dokładnie mieszamy i studzimy.
  • 7. Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy mus truskawkowy i za pomocą miksera łączymy razem, następnie cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę.
  • 8. Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywno, po łyżce przekładamy do mascarpone i delikatnie mieszamy.
  • 9. Masę wykładamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
  • 10. MASA CHAŁWOWA: Do misy robota planetarnego przekładamy pokrojone na kawałki masło i za pomocą mieszadła ucieramy aż będzie puszyste.
  • 11. Następnie dodajemy do niego stopniowo rozkruszoną chałwę i nadal mieszadłem ucieramy aż masa będzie puszysta.
  • 12. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
  • 13. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy sezam i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek.
  • 14. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na masę chałwową i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na maślance z maślano-kokosową posypką

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto na maślance z maślano-kokosową posypką

Szybkie z przygotowaniu ciasto...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

image-0wv35bu

Dodane przez: OktawiaG

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone

Obłędne, delikatne i przepyszne...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt z musem owocowym...

Ciasto z cukrową posypką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z cukrową posypką

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne...

ciasto czekoladowo-chałwowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE