Ciasto chałwowo - czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zachwyca nie tylko wyglądem ale również smakiem:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt
    - 5 jajek
    - szczypta soli
    - 1/3 szklanki cukry
    - 120 g mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao

    Masa
    - 150 gram chałwy
    - 2 białe czekolady
    - 300 ml śmietany 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny

Ciasto chałwowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli wsypując powoli cukier.
    Dodajemy mąkę, żółtka oraz kakao i delikatnie mieszamy.
    Masę wylewamy na blachę o wymiarach 24/30 cm.

    Pieczemy ok 15 min w 160 stopniach.
  • 2. Przygotowujemy masę.
    W 150 ml śmietany 30% rozpuszczamy pokruszoną czekoladę oraz chałwę.
    Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy żelatynę i od razu zdejmujemy z ognia.
    Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
    Następnie ubijamy na sztywno resztę śmietany. Ubitą śmietanę dodajemy do masy chałwowo - czekoladowej.
  • 3. Formę do pieczenia w kształcie rynny ( ćwibakówkę) smarujemy masłem. Następnie ostrożnie odcinamy biszkopt na długość formy, umieszczamy go w środku formy. Boki odcinamy.
    Gotową masę przelewany do formy na ułożony w środku biszkopt. Na wierzch posypujemy pozostałym, pokruszonym biszkoptem.
    Wstawiamy do lodówki na 2 godziny by stężało.

Porady

Ciasto można polać czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy