Ciasto chałwowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli wsypując powoli cukier.
Dodajemy mąkę, żółtka oraz kakao i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na blachę o wymiarach 24/30 cm.
Pieczemy ok 15 min w 160 stopniach.
2.Przygotowujemy masę.
W 150 ml śmietany 30% rozpuszczamy pokruszoną czekoladę oraz chałwę.
Gdy masa zacznie się gotować wsypujemy żelatynę i od razu zdejmujemy z ognia.
Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Następnie ubijamy na sztywno resztę śmietany. Ubitą śmietanę dodajemy do masy chałwowo - czekoladowej.
3.Formę do pieczenia w kształcie rynny ( ćwibakówkę) smarujemy masłem. Następnie ostrożnie odcinamy biszkopt na długość formy, umieszczamy go w środku formy. Boki odcinamy.
Gotową masę przelewany do formy na ułożony w środku biszkopt. Na wierzch posypujemy pozostałym, pokruszonym biszkoptem.
Wstawiamy do lodówki na 2 godziny by stężało.
Porady
Ciasto można polać czekoladą lub posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze