Chałwowo-bakaliowy tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to tort idealny! Delikatny i zawsze wychodzi!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 paczek budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki cukru
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem:
    300 gramów chałwy
    450 gramów jogurtu greckiego
    3 łyżki cukru pudru
    3 pełne garście mieszanki studenckiej
    3 duże mandarynki

    Poncz:
    3 łyżki wody
    Sok z połowy cytryny

    Dekoracja:
    1 mandarynka
    8 kostek czekolady
    Duża garść bakalii
    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Chałwowo-bakaliowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z solą, partiami dodaję cukier. Gdy piana jest lśniąca i sztywna dodaję pojedynczo żółtka cały czas miksując masę. Następnie dodaję partiami budyń z proszkiem do pieczenia, cały czas miksuję składniki ciasta.
    Dno tortownicy smaruję masłem i posypuję bułką- boki tortownicy mają pozostać czyste. Wylewam ciasto, piekę biszkopt 35 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Siekam chałwę, miksuję mikserem. Dodaję partiami jogurt grecki i cukier puder, miksuję przez chwilę. Obieram mandarynki, dzielę na cząstki, a te na połówki. Siekam bakalie, dodaję je z owocami do kremu.
    Biszkopt dzielę na pół. Lekko nasączam połową ponczu, smaruję blat połową porcji kremu, przykrywam drugim biszkoptem, lekko dociskam. Wierzch smaruję resztą kremu. Dowolnie dekoruję bakaliami, mandarynkami i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować