Chałwowiec z pianką cappuccino

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Słodkie połączenie masy chałwowej z masą kawową. Kto się nie skusi.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7jaj
    1szkl cukru
    1budyń waniliowy
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1szkl mąki pszennej

    Krem chałwowy:
    20dag chałwy
    20 dag margaryny
    0,5l mleka
    2budynie krówkowe
    Cukier do smaku
    1/3szkl gorącej wody
    3łyżki żelatyny

    Pianka cappucino:
    6łyżek kawy cappucino śmietankowe
    2/3szkl mleka
    0,5l kremówki
    Cukier do smaku
    3łyżki żelatyny(na 1/3szkl gorącej wody)

    Do nasączenia:
    Woda gazowana

    Do dekoracji:
    Migdały
    Posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty Cappuccino

Chałwowiec z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać sypkie składniki, wymieszaj ręcznie. Piec 30min w 170C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, dolny blat nasączamy.
  • 2. Budyń rozpuszczamy w 1/3szkl mleka, dodać cukier. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę oraz lekko stężałą żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopt. Przykryj 2częścią nasączonego biszkoptu.
  • 3. Pianka cappucino: mleko gotujemy, wsypujemy kawę. Zagotuj. Ostudz. Śmietanę ubić na sztywno, dodaj cukier oraz zimną kawę. Zmiksuj. Żelatynę rozpuść pozostaw do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Górę posypać migdałami i posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować