Chałwowiec z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać sypkie składniki, wymieszaj ręcznie. Piec 30min w 170C. Po upieczeniu biszkopt przecinamy na pół, dolny blat nasączamy.
2.Budyń rozpuszczamy w 1/3szkl mleka, dodać cukier. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodaj pokruszoną chałwę oraz lekko stężałą żelatynę. Zmiksuj. Masę wyłóż na biszkopt. Przykryj 2częścią nasączonego biszkoptu.
3.Pianka cappucino: mleko gotujemy, wsypujemy kawę. Zagotuj. Ostudz. Śmietanę ubić na sztywno, dodaj cukier oraz zimną kawę. Zmiksuj. Żelatynę rozpuść pozostaw do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Górę posypać migdałami i posypką czekoladową.
Komentarze