Chałwowiec z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe w wykonaniu ciasto idealne do filiżanki ulubionej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    85 g margaryny lub masła
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki gęstej śmietany 18%

    Nadzienie:

    60 g margaryny lub masła
    ok. szklanki orzechów włoskich
    1 łyżka cynamonu
    3 łyżki brązowego cukru
    ok. 200 g chałwy (u mnie waniliowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy nasze nadzienie do ciasta. Orzechy siekamy na dość duże kawałki. W rondelku podgrzewamy margarynę aż zacznie skwierczeć. Odstawiamy na bok by lekko przestygła po czym dodajemy do niej orzechy oraz cynamon. Mieszamy dokładnie. Połowę masy orzechowej przekładamy do miseczki i mieszamy z brązowym cukrem.
  • 2. Teraz przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
    Blaszkę typu keksówka smarujemy margaryną i wysypujemy mąką lub bułką tartą.
  • 3. Na dno wykładamy połowę ciasta i na nim rozprowadzamy masę orzechową bez cukru. Na orzechach układamy grubo pokruszoną chałwę. Teraz za pomocą łyżki wykładamy drugą część ciasta. Ciasto jest gęste więc możemy pomóc sobie mocząc łyżkę w szklance z wodą by lepiej od niej odchodziło.
    Na wierzch wylewamy masę orzechową z cukrem.
    Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto wykałaczką. Jeśli jest wilgotna dodajemy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować