Chałwowiec z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy nasze nadzienie do ciasta. Orzechy siekamy na dość duże kawałki. W rondelku podgrzewamy margarynę aż zacznie skwierczeć. Odstawiamy na bok by lekko przestygła po czym dodajemy do niej orzechy oraz cynamon. Mieszamy dokładnie. Połowę masy orzechowej przekładamy do miseczki i mieszamy z brązowym cukrem.
2.Teraz przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
Blaszkę typu keksówka smarujemy margaryną i wysypujemy mąką lub bułką tartą.
3.Na dno wykładamy połowę ciasta i na nim rozprowadzamy masę orzechową bez cukru. Na orzechach układamy grubo pokruszoną chałwę. Teraz za pomocą łyżki wykładamy drugą część ciasta. Ciasto jest gęste więc możemy pomóc sobie mocząc łyżkę w szklance z wodą by lepiej od niej odchodziło.
Na wierzch wylewamy masę orzechową z cukrem.
Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upływie tego czasu sprawdzamy ciasto wykałaczką. Jeśli jest wilgotna dodajemy jeszcze 5 minut.
Komentarze