Ciasto chałwowe z brzoskwiniami w galaretce

4.5 (183 ocen)

  • 4 godz.

Jestem „chałwowiczką” dlatego też zakochałam się w tym cieście ;)Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremowym kremem zostały złamane smakiem soczystych brzoskwiń w galaretce. Ciastem śmiało można pochwalić się na każdą większą jak i mniejszą okazję ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy
    • 6 jajek
    • 18 dag cukru zwykłego
    • 1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
    • 1 ½ łyżki mąki pszennej
    • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem chałwowy
    • 3 szklanki mleka
    • 2 budynie waniliowe
    • 200 g miękkiego masła
    • 350 g chałwy ( użyłam waniliowej ze sklepu biedronka)
    Dodatkowo:
    • puszka brzoskwiń w syropie
    • 2 galaretki brzoskwiniowe
    • 70 g gorzkiej czekolady (do posypania – u mnie czekolada Wedel, bo najbardziej ją lubię)
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt czekoladowy : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier połączony z cukrem waniliowym. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150C ok 45 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
  • 2. Krem: Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować. Przykryć i wystudzić. Chałwę rozgnieść widelcem. Po wystygnięciu kremu utrzeć go z masłem i margaryną i połączyć z chałwą. Krem wstawić do lodówki, by nieco stężał.
  • 3. Brzoskwinie w galaretce: Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na drobne kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.
  • 4. Przekładanie: ½ biszkopta kakaowego + brzoskwinie w galaretce + ¾ kremu chałwowego + ½ biszkopta kakaowego + ¼ kremu chałwowego + dekoracja (starta czekolada gorzka).
  • 5. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować