Ciasto chałwowe z brzoskwiniami w galaretce

  • wyświetlono: 1563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jestem „chałwowiczką” dlatego też zakochałam się w tym cieście ;)Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremowym kremem zostały złamane smakiem soczystych brzoskwiń w galaretce. Ciastem śmiało można pochwalić się na każdą większą jak i mniejszą okazję ;)

Ocia2507
  • 240min

Składniki

Biszkopt czekoladowy
• 6 jajek
• 18 dag cukru zwykłego
• 1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
• 1 ½ łyżki mąki pszennej
• 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem chałwowy
• 3 szklanki mleka
• 2 budynie waniliowe
• 200 g miękkiego masła
• 350 g chałwy ( użyłam waniliowej ze sklepu biedronka)
Dodatkowo:
• puszka brzoskwiń w syropie
• 2 galaretki brzoskwiniowe
• 70 g gorzkiej czekolady (do posypania – u mnie czekolada Wedel, bo najbardziej ją lubię)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto chałwowe z brzoskwiniami w galaretce

  • 1. Upiec biszkopt czekoladowy : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier połączony z cukrem waniliowym. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 150C ok 45 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
  • 2. Krem: Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować. Przykryć i wystudzić. Chałwę rozgnieść widelcem. Po wystygnięciu kremu utrzeć go z masłem i margaryną i połączyć z chałwą. Krem wstawić do lodówki, by nieco stężał.
  • 3. Brzoskwinie w galaretce: Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na drobne kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.
  • 4. Przekładanie: ½ biszkopta kakaowego + brzoskwinie w galaretce + ¾ kremu chałwowego + ½ biszkopta kakaowego + ¼ kremu chałwowego + dekoracja (starta czekolada gorzka).
  • 5. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylachałwaciasto imprezowekrem chałwowybiszkopt czekoladowybrzoskwinie w puszczeciasto na wile okazji

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: dziewczyna_z_kodeksem

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Idealne ciasto z każdym gatunkiem...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto z brzoskwiniami

Bardzo lubimy ciasta z owocami....

biszkopt z pianką i borówkami w galaretce

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z cytrynowa pianka i borówkami...

lekkie i smaczne- idelane do...

ciasto czekoladowo-chałwowe

Dodane przez: agarybak76

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą...

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

Dodane przez: wedith1

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i...

Pyszna masa z mascarpone i mleka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE