Chałwowiec z brzoskwiniami

4.44 (187 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na blaszkę 24x32cm)

    BISZKOPT:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    3 duże budynie czekoladowe (proszek)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    MASA:

    3 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    400g chałwy sezamowej waniliowej
    200g miękkiego masła


    DODATKOWO:

    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki mango - marakuja + 3 szklanki wrzątku
    50g czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałwowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić dokładnie, dosypać powoli cukier utrwalając pianę. Następnie dodać po jednym żółtku i dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Przesiać proszek budyniowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlać ekstrakt i wymieszać wszystko łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 160'C przez około 30 minut.
    Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.
  • 2. MASA:
    2 szklanki mleka z cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić.
    Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować.

    We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące.
  • 3. SKŁADANIE:
    Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą z brzoskwiń, położyć na niego 2/3 kremu. Polać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie przykryć drugim plackiem, znów nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą.
    Całość schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować