Chałwowiec na zimno

4.5 (178 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g chałwy (u nas słonecznikowa)
    1 litr mleka 3,2%
    12 listków żelatyny
    1 opakowanie słomki ptysiowej
    400 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    6 łyżek nasion chia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chałwowiec na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić.
    Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy.
    W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta.
    Przekładamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Chałwa Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować