Chałwowiec na ciepłych lodach

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane przezroczystą galaretką!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 22 cm:
    10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”)
    500 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    100 g chałwy waniliowej
    50 g białej czekolady
    ¼ szklanki ciepłej wody
    1 łyżka żelatyny
    1 galaretka przezroczysta o smaku winogronowym
    1,5 szklanki wrzątku do galaretki
    Owoce: winogrona, maliny, borówki, nektarynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Chałwowiec na ciepłych lodach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy przecięte na pół ciepłe lody. Kupiłam takie, które miały na spodzie wafelek. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy startą białą czekoladę i pokruszoną bardzo drobno chałwę. Dolewamy żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ciepłe lody. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie na wierzchu układamy owoce. Całość zalewamy przestudzoną i delikatnie stężałą galaretką. Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować