Ciasto CHAŁWOWIEC

0 (0 ocen)

  • 50 min

SUPER!!!!

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka sody
    łyżka octu
    łyżka oleju

    MASA CHAŁWOWA:
    3 opakowania budyniu waniliowego
    300 g chałwy waniliowej (ja użyłam chałwy waniliowo-kakaowej)
    3 szklanki mleka
    kostka masła

Ciasto chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z sodą, olej i ocet. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x35 cm i piec w temp. 180 st. C przez 30 minut. Upieczony i zimny biszkopt przekroić wzdłuż.

    MASA CHAŁWOWA: Chałwę zmiksować, budynie ugotować wg. przepisu i ostudzić. Utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i zmiksowanej chałwy i gotową masą przełożyć biszkopt, wierzch i boki.. A wierzch można też posypać wiórkami kokosowymi (na masie)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy