Chałwa "wytrawna"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam chałwę ale jest słodka, postanowiłam trochę ją ''osolić''.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g ziarna sezamu
    4 łyżki płynnego miodu
    zapach waniliowy
    solone pistacje
    solone pestki słonecznika

Chałwa "wytrawna" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qmidk6 1. Sezam prażymy na suchej patelni ok. 10 minut , stale mieszając.
    Po wystudzeniu ziarna mielimy w młunku do kawy.
    Dodajemy miód i obrane pistacje, mieszamy.
    Masę wykładamy do pojemnika 12 X 6 cm., wyłożonego folią.
    Na wiarzch wciskamy solone pistacje i pestki słonecznika.
  • 2. Pojemnik zakrywamy folią i wkładamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy