REKLAMA

Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką

wyświetlono: 72 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Moja nietypowa propozycja na świąteczny stół to chałka. Pyszna, puszysta, a zarazem mięciutka, moja wyszła idealna. Z receptury którą Wam podaję wychodzi dwie spore sztuki. Wzbogaciłam ją suszoną czereśnią i oczywiście kruszonką...mnóstwem kruszonki. Upieczcie.

opublikowany: 27.03.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    2 jajka
    3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    10 dag masła lub margaryny
    ewentualnie ciepłe mleko
    80 g suszonej czereśni

    Na kruszonkę:
    5 dag zimnego masła lub margaryny
    5 dag cukru
    10 dag mąki tortowej

    Dodatkowo:
    1 jajko
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę, mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ewentualnie dolewamy ciepłego mleka, ale to zależy od ciasta czy wyjdzie twarde czy luźne. Na koniec dodajemy suszone czereśnie i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Gotową kruszonkę przechowujemy w lodówce, wyjmujemy dopiero przed posypaniem na chałki, dobrze żeby się schłodziła przynajmniej pół godzinki.
  • 4. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część na trzy części. Z podzielonych części toczymy wałki, następnie zaplatamy po trzy wałki, jak warkocz i formujemy dwie chałki. Chałki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczenie: Następnie chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.
  • 6. Podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: alexis90

Chałka z kruszonką

Pyszna chałka domowej roboty.

kategoria: Pieczywo chałka Desery kruszonka opublikowany: 06.08.2012 | wyświetlono: 3529 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0
Dodane przez: tycjanowa tycjanowa

Chałka z kruszonką

Idealna na kolację czy też śniadanie, pulchna, delikatna w smaku i sycąca.

kategoria: Pieczywo chałka Desery kruszonka opublikowany: 21.08.2014 | wyświetlono: 973 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE