Chałka z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, rumiana chałka która dzięki dodaniu mleka w proszku uzyskuje delikatny posmak. Idealna z masłem zaraz po ostygnięciu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
    3 czubate łyżki mleka w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka drożdży instant
    170ml ciepłej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Na wierzch:
    1 żółtko
    1 łyżeczka mleka
    2 łyżeczki maku

Chałka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka z makiem 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, mleko w proszku i sól. Zalewamy rozpuszczonymi w ciepłej wodzie drożdżami i olejem. Całość dobrze zagniatamy- ciasto ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 4 równe części, rolujemy. Końcówki kawałków łączymy ze sobą w jednym miejscu, zaplatamy warkocz na cztery. Po zapleceniu przekładamy na blachę. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy