Chałka z makiem

0 (0 ocen)

Domowa, puszysta drożdżowa chałka z dodatkiem maku. Najlepsza na śniadanie lub kolację z dżemem lub miodem.

Składniki:



  • 1 kg mąki pszennej typ 550
    55 g cukru
    36 g żółtek (2 szt)
    170 g jajek (3 szt)
    75 g oleju
    320 g wody
    19 g soli
    25g świeżych drożdży
    3 czubate łyżeczki suchego maku

Chałka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy