Domowa, puszysta drożdżowa chałka z dodatkiem maku. Najlepsza na śniadanie lub kolację z dżemem lub miodem.
Składniki:
1 kg mąki pszennej typ 550
55 g cukru
36 g żółtek (2 szt)
170 g jajek (3 szt)
75 g oleju
320 g wody
19 g soli
25g świeżych drożdży
3 czubate łyżeczki suchego maku
Chałka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st.
Komentarze