Chałka z kulek z nadzieniem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Inny sposób wykonania chałki, właśnie w postaci kulek, nadzianych słodkim kremem. Posypana kruszonką smakuje wybornie ze szklanką ciepłego mleka. U mnie po upieczeniu jeszcze ciepła została spałaszowania.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 1 chałkę:
    50 g masła
    250 g mąki
    2 dag świeżych drożdży
    Sól do smaku
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka kakao
    ½ łyżeczka kurkumy
    2 jajka
    125 ml ciepłego mleka
    Masa krówkowa
    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka zmielonych płatków migdałowych.
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka z kulek z nadzieniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, sól, cukier wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do środka składników sypkich, odstawić do wyrośnięcia drożdży w ciepłe miejsce. Następnie dodać stopione masło, rozkłócone jajka(małą część odlać do posmarowania chałki), wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać kurkumę, do drugiej kakao. Wyrobić ciasta. Odstawić ponownie ciasta do podwojenia wielkości.
    Z każdego ciasta rwać małe kawałki, rozpłaszczyć, nałożyć w środek małą porcję masy krówkowej, zlepić, uformować małe kuleczki, układać w formie na przemian kolorowe kulki w 3 rzędy. Następnie układać kulki na wierzchu rzędów. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić by chałka wyrosła.
    Składniki kruszonki zagnieść, schłodzić, posypać wyrośniętą chałkę. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 30 minut.

Porady

1.do nadzienia można dodać też dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować