Chałka z kruszonką

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Moja pierwsza chałka :) Przepis wzorowany na jednym z przepisów z internetu.

  • 20 min

Składniki:

  • PRZEPIS NA 2 CHAŁKI

    4-4,5 szklanki mąki
    50g cukru (1/4 szklanki)
    jajko
    30g świeżych drożdży lub 15 g suchych
    50g roztopionego i ostudzonego masła
    1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego)
    szczypta soli

    KRUSZONKA
    100g mąki
    50g masła
    40g cukru

    rozmącone jajko do smarowania


Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka - rozczyn 1. Świeże drożdże należy rozpuścić w 1/2szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15-20 min. Przy użyciu drożdży suszonych,czynność tą pomijamy.
  • Chałka 2. Gotowy rozczyn połączyć z przesianą mąką, ciepłym mlekiem, roztopionym tłuszczem, cukrem, jajkiem, szczyptą soli i wyrobić dokładnie ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki.
  • Chałka-ciasto 3. Gotowe, wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny.
  • Chałka z kruszonką- warkocz 4. Po tym czasie ciasto krótko ponownie wyrobić i podzielić na dwie połowy.
    Każdą połowę ciasta podzielić na 3 części i lekko podsypując mąką uformować z każdej części wałek o długość od 25cm do 30cm. Zapleść warkocze.
  • Chałka z kruszonką 5. Gotowe chałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • Chałka z kruszonką 6. Chałki wysmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Po upieczeniu wystudzić na kratce. Pyszna z twarożkiem i powidłami śliwkowymi.

Porady

Chałki zachowają ładny kształt podczas pieczenia, gdy ciasto nie będzie zbyt ''luźne''

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować