Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja pierwsza,zawsze się boje ciasta drożdżowego,ale ta chałka każdemu wychodzi i jest bardzo smaczna.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    0,5 kostki drożdży (50g)
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    1 szklanka mleka
    0,5 paczki rodzynek(50g)
    4 łyżki masła
    szczypta soli
    +jajko do posmarowania ciasta

    Kruszonka:

    4 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie
    0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
    W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
    Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
    Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą i rodzynkami. Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Ja po prostu mieszałam mikserem z hakami przez ok. 5 min.


    Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
    Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
    Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze.
    Następnie przełożyć na natłuszczoną blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką.
    Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować