Chałka z kremem czekoladowym

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Drożdżowa chałka z kremem czekoladowym smakuje obłędnie. Idealna na śniadanie, ale nie tylko. Fajna propozycja zarówno dla małych i dużych. Rewelacyjnie smakuje z mlekiem.

b
  • 2 porcje
  • 140min

Składniki

Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze chałki:
ciasto drożdżowe:
• 500 g mąki pszennej,
• 250 ml ciepłego mleka,
• 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant),
• 60 g miękkiego masła,
• 60 g cukru,
• 1 jajko,
• szczypta soli,
• 2-3 krople aromatu waniliowego,
oraz:
• 3-4 łyżki ulubionego kremu czekoladowego (np. nutella itp),
• olej do posmarowania,

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka z kremem czekoladowym

  • Chałka z kremem czekoladowym1. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
    Resztę z mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Z ciasta formujemy rękami wałek i dzielimy na 3 równe części. Możemy też wcześniej podzielić ciasto na 3 części i wtedy uformować wałki.
    W jednym (dwóch lub trzech według upodobań ) robimy wgłębienie wzdłuż wałka, do środka wkładamy krem czekoladowy i zaciągając boki zalepiamy.
    Na posypanym mąką blacie zaplatamy chałkę, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód. Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smarujemy odrobiną oleju lub rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy na kratce umieszczonej na blaszce w pierniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Chałkę wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Krem możemy zawinąć w jeden, dwa lub trzy rulony według upodobań. Ja najczęściej zawijam w dwa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweśniadanieprzekąskakolacjakrem czekoladowyna wycieczkędo szkołysłodkie śniadaniedla małych i dużychdo pracy

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka z posypką

Dodane przez: akrobatka22

Chałka z posypką

Chałka- czyli rodzaj słodkiego...

Chałka

Dodane przez: Mniam1

Chałka z kolorową cebulą

Chałka w wersji na słono, ale ze...

Chałka drożdżowa z kruszonką

Dodane przez: zielonakuchniablog

Chałka drożdżowa z kruszonką

Zarumieniona z wierzchu, a puszysta...

Wielka chałka z kruszonką

Dodane przez: katarzynagotuje

Chałka z kruszonką

Przepis na chałkę z kruszonką,...

Domowa Chałka z kruszonką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana

Jest rewelacyjna z masełkiem. Kiedy...

Chałka z kruszonką

Dodane przez: tycjanowa

Chałka z kruszonką

Idealna na kolację czy też śniadanie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE