Chałka z kremem czekoladowym

5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Drożdżowa chałka z kremem czekoladowym smakuje obłędnie. Idealna na śniadanie, ale nie tylko. Fajna propozycja zarówno dla małych i dużych. Rewelacyjnie smakuje z mlekiem.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze chałki:
    ciasto drożdżowe:
    • 500 g mąki pszennej,
    • 250 ml ciepłego mleka,
    • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant),
    • 60 g miękkiego masła,
    • 60 g cukru,
    • 1 jajko,
    • szczypta soli,
    • 2-3 krople aromatu waniliowego,
    oraz:
    • 3-4 łyżki ulubionego kremu czekoladowego (np. nutella itp),
    • olej do posmarowania,
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Przekąski

Chałka z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka z kremem czekoladowym 1. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
    Resztę z mąki wsypujemy do dużej miski. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy. Z ciasta formujemy rękami wałek i dzielimy na 3 równe części. Możemy też wcześniej podzielić ciasto na 3 części i wtedy uformować wałki.
    W jednym (dwóch lub trzech według upodobań ) robimy wgłębienie wzdłuż wałka, do środka wkładamy krem czekoladowy i zaciągając boki zalepiamy.
    Na posypanym mąką blacie zaplatamy chałkę, końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód. Chałkę przykrywamy ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smarujemy odrobiną oleju lub rozkłóconym jajkiem.
    Pieczemy na kratce umieszczonej na blaszce w pierniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Chałkę wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego!

Porady

Krem możemy zawinąć w jeden, dwa lub trzy rulony według upodobań. Ja najczęściej zawijam w dwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować