Chałka z kolorową cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto, rozpuszczając masło, a jajko roztrzepując widelcem (pozostawić trochę do posmarowania). Zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.CZERWONA CEBULA: Cebulę pokroić w piórka i na odrobinie masła chwilę podsmażyć. Dodać cukier wino i ocet balsamiczny. Dusić, aż cebula zmięknie i większość płynów odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
3.ŻÓŁTA CEBULA: Wodę (ok 1 litra) z dodatkiem cukru i kurkumy zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gotować 3minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i przyprawić.
4.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x20cm. Pociąć wzdłuż na 4 równe paski.
5.Na środek każdego kłaść cebulę i zlepiać ciasto. Uważając, aby łączone brzegi były suche. Farszu cebulowego trochę mi zostało.
6.Dwa wałki powinny zawierać czerwoną cebulę, a dwa żółtą. Złączyć końce i przekładać między sobą jak w tradycyjnej chałce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować odłożonym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec przez 30min w 180*C. Smacznego!
Komentarze