Chałka z kolorową cebulą

0 (0 ocen)

Chałka w wersji na słono, ale ze słodkimi akcentami w cebuli. Wspaniale smakowała jako dodatek do jajecznicy.

Składniki:

  • CIASTO na 1 chałkę:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    12,5g drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 szklanki mleka
    25g masła
    1 jajko
    CEBULA ŻÓŁTA:
    2 cebule białe
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    CEBULA CZERWONA:
    2 czerwone cebule
    1 łyżka cukru brązowego
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
    sól
    pieprz czarny
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Dodatki

Chałka z kolorową cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10min. Po tym czasie dodać resztę składników na ciasto, rozpuszczając masło, a jajko roztrzepując widelcem (pozostawić trochę do posmarowania). Zagnieść gładkie ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-10oma9v 2. CZERWONA CEBULA: Cebulę pokroić w piórka i na odrobinie masła chwilę podsmażyć. Dodać cukier wino i ocet balsamiczny. Dusić, aż cebula zmięknie i większość płynów odparuje. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • image-22oda15 3. ŻÓŁTA CEBULA: Wodę (ok 1 litra) z dodatkiem cukru i kurkumy zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Gotować 3minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miseczki i przyprawić.
  • image-1n01w8w 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x20cm. Pociąć wzdłuż na 4 równe paski.
  • image-0nn11yh 5. Na środek każdego kłaść cebulę i zlepiać ciasto. Uważając, aby łączone brzegi były suche. Farszu cebulowego trochę mi zostało.
  • image-1wo0t29 6. Dwa wałki powinny zawierać czerwoną cebulę, a dwa żółtą. Złączyć końce i przekładać między sobą jak w tradycyjnej chałce. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować odłożonym jajkiem i posypać suchym makiem. Piec przez 30min w 180*C. Smacznego!

Porady

Cebule można przygotować wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować