Chałka z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowa chałka z dodatkiem świeżych jabłek. Dodatek owoców powoduje że ciasto jest lekko wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Idealny dodatek do śniadania z masełkiem.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 14x42 cm
    Składniki:
    40 dag mąki
    2 dag świeżych drożdży
    Sól do smaku
    2 jajka
    5 dag masła
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    Tłuszcz do formy
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 średnie jabłka o kwaskowym smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Chałka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać sól do smaku, cukier, wymieszać, zrobić wgłębienie. Wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, delikatnie zamieszać. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, by drożdże zaczęły rosnąć. Jajka wybić, rozkłócić, wlać do rozczynu(niewielką część zostawić do posmarowania ciasta), dodać stopione, przestudzone masło – dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na ósemki, wydrążyć środki, pociąć na cienkie plasterki. Formę do chałki natłuścić tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 3 części, uformować wałki, lekko rozwałkować, tworząc 3 pasy. Ułożyć cienkie plasterki jabłek, zwinąć w rulon, zapleść warkocz. Przenieść do formy, znów przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce by chałka dobrze wyrosła. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.

Porady

1.chałkę można posypać kruszonką lub cukrem pudrem po upieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować