Chałka z budyniem

4.51 (146 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lubię ciasta drożdżowe dlatego wymyśliłam chałkę i to był strzał w dziesiątkę- smakuje wszystkim.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250ml mleka + 350ml do przygotowania budyniu
    42g drożdży
    100g masła
    100g cukru
    800g mąki pszennej
    2 jajka
    pół łyżeczki soli
    1 opakowanie budyniu
    ewentualnie gruby cukier do posypania lub mak
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 350ml mleka. Wystudzić.
  • 2. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
    Masło roztopić i ostudzić.
  • 3. Do wyrośniętego zaczynu dodać 1 jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części (wyjdą 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz (zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
  • 5. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 30min. do wyrośnięcia.
  • 6. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem lub makiem
    Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową.

Porady

Smak budyniu według uznania ja najlepiej lubię śmietankowy lub waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować