Chałka z bakaliami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do takiej chałki , to tylko szklanka mleka i posiłek gotowy. Może być śniadaniem, deserem, czy kolacją. Pachnąca, naszpikowana bakaliami, i domowa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 gram drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3 łyżki roztopionego masła
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 szklanka pokrojonych bakalii
    Kruszonka:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki mąki
    Dodatkowo:
    jajko zmieszane ze szczyptą cukru
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka z bakaliami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JK 1. Do ciepłego mleka dodaje pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszam, pozostawiam na 15 minut aby wyrosły. Do mąki dodaje drożdże, resztę cukru, sól, jajko, zagniatam ciasto, dodaję tłuszcz i zagniatam, aż ciasto będzie odstawać od ręki, dodaję bakalie, zagniatam, nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • Jk 2. Po ok. 30 minutach, ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 3 części, robię wałeczki, zaplatam.
  • jk 3. Składniki na kruszonkę zarabiam palcami, robiąc kruszonkę. Jajko mieszam z cukrem.
  • jk 4. Chałkę smaruję jajkiem z cukrem, posypuję kruszonką. Piekę 50 minut w temp. 180 stopni, aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą posypuję cukrem pudrem.

Porady

Z ciasta można zrobić 1 chałkę dużą lub 2 mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować