Chałka z bakaliami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodaje pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszam, pozostawiam na 15 minut aby wyrosły. Do mąki dodaje drożdże, resztę cukru, sól, jajko, zagniatam ciasto, dodaję tłuszcz i zagniatam, aż ciasto będzie odstawać od ręki, dodaję bakalie, zagniatam, nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia.
2.Po ok. 30 minutach, ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 3 części, robię wałeczki, zaplatam.
3.Składniki na kruszonkę zarabiam palcami, robiąc kruszonkę. Jajko mieszam z cukrem.
4.Chałkę smaruję jajkiem z cukrem, posypuję kruszonką. Piekę 50 minut w temp. 180 stopni, aż się zrumieni. Jeszcze ciepłą posypuję cukrem pudrem.
Porady
Z ciasta można zrobić 1 chałkę dużą lub 2 mniejsze.
Komentarze