Chałka z automatu

4.51 (144 ocen)

  • 3 godz. 35 min

Drożdżowe wypieki są trudne i pracochlonne, ten przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają drożdżowe ciasto, a mimo zamilowania do pieczenia obawiają się, że wyjdzie zakalec, lub brakuje im czasu na samodzielne wypieki. Ta pyszna, cytrynowa chałka przypadnie do gustu każdemu.

  • 3 godz. 35 min

Składniki:

  • - 500g mąki pszennej
    - trochę ponad 2/3 miękkiego masła
    - 3 jajka
    - 70ml ciepłego mleka
    - 8 łyżek cukru(można dać mniej)
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - 1 łyżeczka soli
    - 8g drożdży instant
    - skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wlewamy do formy maszyny składniki mokre i płynne, czyli: masło, jajka, mleko. Następnie należy sparzyć gorącą wodą cytrynę i tarką otrzeć skórkę bezpośrednio do foremki. Następnym krokiem jest wsypanie składników sypkich. Najpierw wsypujemy mąkę (można przesiać), w mące robimy dołek, wsypujemy tam drożdże i przysypujemy mąką. Na to sypiemy cukry. Sól wsypujemy przy krawędzi foremki, tak aby nie łączyła się z drożdżami.
    Ustawiwmy na program standard, kolor średni, lub jasny, wielkość 1000g.

    Czas przygotowania jest długi ponieważ uwzględniłam czas przygotowania składników (5min) oraz całkowity czas gdy chałka przygotowuje się w automacie.

Porady

Opcjonalnie można dodać ulubione bakalie. Gdy dodamy bakalie i odrobine więcej cukru wyjdzie nam ciasto drożdżowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować