Chałka wielkanocna

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej chałki. Ta jest mięciutka, pachnąca wanilią i długo zachowująca świeżość.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa - 1/2 kg
    żółtka – 2 szt.
    puree z dyni – 200 g
    świeże drożdże – 15 g
    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    drobny cukier - 3/4 szk.
    pasta waniliowa - 2 łyżeczki
    PONADTO:
    żółtko – 1 szt.
    śmietana kremówka – 1 łyżka
    cukier perlisty – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery

Chałka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Gotowy rozczyn przekładam do miski miksera, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Chałka wielkanocna 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
  • Chałka wielkanocna 4. Z jednej strony wszystkie wałeczki dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Zaplecioną chałkę przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
  • Chałka wielkanocna 5. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję cukrem perlistym.
  • 6. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
  • 7. Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

*użyłam specjalnie do tej chałki jesienią zamrożonego puree z dyni, które kilka godzin przed pieczeniem wyjęłam z zamrażarki *jeśli puree z dyni jest rzadkie, to należy dać nieco więcej mąki, ale nie za dużo, ciasto ma być dość luźne, ale lśniące i dobrze wyrobione. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a po upieczeniu niesmaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować