Chałka wielkanocna

  • wyświetlono: 623 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej chałki. Ta jest mięciutka, pachnąca wanilią i długo zachowująca świeżość.

anemon
  • 180min

Składniki

mąka tortowa - 1/2 kg
żółtka – 2 szt.
puree z dyni – 200 g
świeże drożdże – 15 g
śmietana kremówka – 1/2 szk.
drobny cukier - 3/4 szk.
pasta waniliowa - 2 łyżeczki
PONADTO:
żółtko – 1 szt.
śmietana kremówka – 1 łyżka
cukier perlisty – 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka wielkanocna

  • 1. Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki robię rozczyn i odstawiam do wyrośnięcia.
  • 2. Gotowy rozczyn przekładam do miski miksera, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Chałka wielkanocna3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, a następnie dzielę na trzy części. Formuję z nich trzy wałeczki jednakowej długości.
  • Chałka wielkanocna4. Z jednej strony wszystkie wałeczki dokładnie sklejam i zaplatam je jak warkocz. Łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Zaplecioną chałkę przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia.
  • Chałka wielkanocna5. Wyrośniętą chałkę smaruję żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietanki i posypuję cukrem perlistym.
  • 6. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdyby chałka zbyt mocno przypiekała się od góry można ją nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
  • 7. Upieczoną chałkę pozostawiam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

*użyłam specjalnie do tej chałki jesienią zamrożonego puree z dyni, które kilka godzin przed pieczeniem wyjęłam z zamrażarki
*jeśli puree z dyni jest rzadkie, to należy dać nieco więcej mąki, ale nie za dużo, ciasto ma być dość luźne, ale lśniące i dobrze wyrobione. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto będzie twarde, a po upieczeniu niesmaczne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaWielkanocśniadaniekuchnia polskana drożdżachciasta wielkanocnewielkanocne wypiekidrożdżowa chałka

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka bounty

Dodane przez: dorota w

Chałka bounty

Bardzo smaczne drożdżowe ciasto...

Wielkanocny

Dodane przez: RedakcjaPP

Wielkanocny

Ten mazurek jest tak smaczny, że...

chałka

Dodane przez: Agnieszka Anna

Chałka żydowska

kultura Żydowska jest dla mnie...

moja chałka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Moja chałka

Smaczna z masełkiem.

Kubusiowa chałka

Dodane przez: dorota w

Kubusiowa chałka

Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast...

chałka drożdżowa

Dodane przez: marta625

Chałka drożdżowa

Doskonała z masłem na śniadanie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE