Chałka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić, dodać szafran. Przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami. Do stopionego masła dodać cukier, całe jajka, mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Masę dodać do mąki i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąka i zawinąć w folię. Pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu do powolnego rośnięcia.
2.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej wytoczyć wałeczek o średnicy ok. 2 cm. Wałeczki luźno zapleść w warkocz i uformować wieniec lub pozostawić w prostej formie. Nakryć ciasto ściereczką i pozostawić na 20 min. do dalszego rośnięcia.
3.Temperaturę nastawić na 200 st. Ciasto posmarować rozmąconym z mlekiem białkiem. Posypać sezamem lub płatkami migdałowymi. Piec ok. 35 min. Podawać po ostudzeniu.
Komentarze