Chałka wielkanocna

0 (0 ocen)

przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych

Składniki:

  • • 100g masła
    • szczypta szafranu (opcjonalnie)
    • 450g mąki
    • 1 opakowanie suszonych drożdży
    • 60g cukru
    • ok. 100 ml mleka
    • 2 jaja
    ponadto: papier do wyłożenia blaszki, 2 łyżki mleka, mąka do posypywania i oprószenia ciasta, 1 białko, migdały i sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, dodać szafran. Przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami. Do stopionego masła dodać cukier, całe jajka, mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Masę dodać do mąki i wyrobić. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąka i zawinąć w folię. Pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu do powolnego rośnięcia.
  • 2. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej wytoczyć wałeczek o średnicy ok. 2 cm. Wałeczki luźno zapleść w warkocz i uformować wieniec lub pozostawić w prostej formie. Nakryć ciasto ściereczką i pozostawić na 20 min. do dalszego rośnięcia.
  • 3. Temperaturę nastawić na 200 st. Ciasto posmarować rozmąconym z mlekiem białkiem. Posypać sezamem lub płatkami migdałowymi. Piec ok. 35 min. Podawać po ostudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować