Chałka waniliowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest bardzo smaczna sama i posmarowana z masłem

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    0,3 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    5 dag mix maślany lub margaryny
    5 dag cukru(około 4 łyżki)
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    szczypta soli

Chałka waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka waniliowa 1. Wymieszać drożdże z odrobiną cukru, 0,5 szklanki mleka i odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia.

    Jajko utrzeć z cukrem dodać pozostałe mleko,mąkę, sól, i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, dodać można aromat waniliowy( zamiast aromatu można dodać cukier waniliowy)Ponownie zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

    Następnie zapleść chałkę tak jak się robi warkocz

    Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Porady

Przed pieczeniem można chałeczkę posypać makiem , sezamem lub po prostu zrobić kruszonkę. Ja posypałam makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy