chałka w 3 kolorach

  • wyświetlono: 511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Delikatna drożdżowa chałeczka w 3 kolorach i smakach, prosta i pyszna. Jeśli chodzi o nas...zjedliśmy ją praktycznie całą na ciepło :D, w towarzystwie szklanki mleka, pycha !

capri
  • 80min

Składniki

400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej)
1 jajo
25 gramów drożdży
30 gramów stopionego, schłodzonego masła
3/4 szklanki mleka w temp. ciała
4 kopiaste łyżki cukru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
dodatkowo:
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 kopiasta łyżka suchego maku
1 rozbełtane jajo do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:

chałka w 3 kolorach

  • xxx1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Z reszty mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka, szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części.

    Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i ugniatamy dopóki dopóty kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę.

    Do drugiej części dodajemy suchy mak i znów ugniatamy by mak "rozszedł się" po cieście.

    Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.
  • xxx2. Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • xxx3. Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza.
    Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm.
    Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk.
  • xxx4. Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód chałki.
  • 5. Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut.
    Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem.

    Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Porady

Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości mąki.

Po około 25 - 30 minutach chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieśniadaniechałka drożdżowadomowa chałka

Komentarze

Podobne przepisy

Maślana chałka

Dodane przez: jolantagłówka

Maślana chałka

Smakuje nawet z samym masłem. Z...

Pyszna chałka, gotowa po upieczeniu

Dodane przez: Mysiunia

Chałka

Smaczna, słodka chałka, doskonała...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Dodane przez: Asica35

CHAŁKA DROŻDŻOWA

W SAM RAZ NA ŚNIADANIE :)

Chałka z krusoznką.

Dodane przez: Kamciss

Chałka.

Mój pierwszy taki wypiek i z pewnością...

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE