chałka w 3 kolorach

5 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Delikatna drożdżowa chałeczka w 3 kolorach i smakach, prosta i pyszna. Jeśli chodzi o nas...zjedliśmy ją praktycznie całą na ciepło :D, w towarzystwie szklanki mleka, pycha !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej (optymalnie tortowej)
    1 jajo
    25 gramów drożdży
    30 gramów stopionego, schłodzonego masła
    3/4 szklanki mleka w temp. ciała
    4 kopiaste łyżki cukru
    1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 płaska łyżka ciemnego kakao
    1 kopiasta łyżka suchego maku
    1 rozbełtane jajo do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka w 3 kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. 3/4 szklanki mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".

    Z reszty mąki, reszty cukru, rozczynu, masła, jajka, szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut). Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Dzielimy je na 3 równe części.

    Do pierwszej części ciasta dodajemy kakao i ugniatamy dopóki dopóty kakao nie "wejdzie" porządnie w drożdżówkę.

    Do drugiej części dodajemy suchy mak i znów ugniatamy by mak "rozszedł się" po cieście.

    Do trzeciej części dodajemy 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagniatamy do uzyskania mniej lepiącego ciasta.
  • xxx 2. Wszystkie kawałki ciasta wkładamy do omączonej sporej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • xxx 3. Kiedy kuleczki nam podrosną każdą z nich (oczywiście osobno) zagniatamy krótko by pozbyć się nadmiaru powietrza.
    Z każdej z nich formujemy wałek o długości około 30 - 35 cm.
    Złączamy ich końce ze sobą i zaplatamy warkoczyk.
  • xxx 4. Końce warkoczyka porządnie łączymy ze sobą i lekko podwijamy pod spód chałki.
  • 5. Blaszkę keksową o wymiarach 12x30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy delikatnie chałkę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do napuszenia, na około 15 minut.
    Po upływie wyżej wymienionego czasu wierzch chałki smarujemy rozbełtanym jajem.

    Foremkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Porady

Wałeczki lepiej formować na blacie nie posypanym mąką, jeśli ciasto nam się lepi, użyjmy jak najmniejszej ilości mąki. Po około 25 - 30 minutach chałka może nam się za bardzo przypiekać od góry, przykryjmy ją folią aluminiową i pieczmy do końca wyżej wymienionego czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować