Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa

  • wyświetlono: 47 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nawet nie wiecie jaka ta chałka wyszła mi pyszna. Aż trzy smaki w jednym, bo i szpinakowa, makowa i pomidorowa. Mięciutka w środku z idealnie chrupiącą skórką. Na śniadanie, na kolację, na piknik. Do tego masełko i sezonowe warzywa. Mniam...i gorąca herbatka. Musicie koniecznie taką upiec. Warto. Odpalajcie piekarniki. Smacznych inspiracji Wam życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
6 łyżek oliwy z oliwek
10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 łyżka sypkiego maku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa

  • 1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto, ciasto zagniatamy kilka chwil, tak żeby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały, ciasto będziemy jeszcze zagniatać z dodatkami. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i do każdej z osobna wgniatamy mak, rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak oraz koncentrat pomidorowy. Formujemy trzy kule. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  • 3. Do pieczenia: Następnie z wyrośniętych ciast toczymy wałki, zaplatamy jak warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
  • 4. Pieczenie: Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną chałkę studzimy na metalowej kratce.
  • 5. Podanie: Gotową, wystudzoną kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chałkę najlepiej studzić na metalowej kratce.
Chałka jest dość duża, więc z powodzeniem będzie dla czteroosobowej rodziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweszpinakchałkamakdrożdżeśniadanieprzekąskakolacjana śniadaniepiknikDOMOWE PIECZYWOz makiemz piekarnikana kolacjechałka z makiemChałka Trzy Kolorywytrawna chałkachałka ze szpinakiemzielona chałkapomidorowa chałkachałka na słono

Komentarze

Podobne przepisy

image-2at19fp

Dodane przez: Magster

CHAŁKA DROŻDŻOWA

Tradycyjna chałka drożdżowa obok...

chałka żyrafa

Dodane przez: klementynka

chałka żyrafa

Postanowiłam spróbować zrobić naszą...

Maślana chałka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Maślana domowa chałka

Domowa chałka jest najlepsza. Obowiązkowo...

Chałka waniliowa z kruszonką

Dodane przez: joanna30

Chałka waniliowa z kruszonką

Długo zwlekałam ze zrobieniem tej...

Maślana chałka

Dodane przez: anemon

Maślana chałka

Chałka to tradycyjny lekko słodki...

chałka

Dodane przez: Bo-Bożena

Chałka świąteczna

Chałka nie należy do tych " puszystych"...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE