Chałka po żydowsku

4.5 (167 ocen)

Przepis na dwie duże chałki

Składniki:

  • Na dwie duże chałki :
    1 kg mąki
    0,5 l mleka
    4 jajka
    50 g świeżych drożdży
    70 g cukru
    70 g masła miękkiego
    szczypta soli
    pół szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Chałka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałka- zaplatanie 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski,mleko lekko podgrzewamy, rodzynki płuczemy i osączamy.
    Drożdże rozprowadzamy z niewielką ilością mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły.
    Do mąki dajemy wyrośnięty rozczyn, 3 całe jajka i jedno żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania ciasta), sól,cukier i resztę mleka.
    Wyrabiamy ciasto, pod koniec mieszenia dodajemy masło, a rodzynki na samym końcu.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury)
  • chałka zapleciona 2. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz miesimy, aby wypuścić nadmiar nagromadzonego powietrza.
    Dzielimy je na dwie części i każdą z nich na cztery równe porcje.
    Podsypujemy mąką i formujemy długie wałki.Sklejamy wałki i zaplatamy chałkę.Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
  • 3. Obie chałki umieszczamy na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia.
    Smarujemy białkiem i pieczemy w 175*C ok 20-25 minut (czas zależy od piekarnika)

Porady

Z porcji wyszły dwie duże chałki, można upiec trzy a nawet cztery mniejsze. Jeśli postukamy w spód ciasta i słyszymy głuchy odgłos to oznacza , że chałka jest upieczona. Chałkę można upleść z większej ilości pasków ciasta, ale można też zrobić z trzech w formie warkocza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować