Chałka pleciona z nadzieniem serowym

4.5 (140 ocen)

  • 40 min

Mój mąż uwielbia ciasta z dodatkiem dyni, a zwłaszcza słodkie chałeczki, które pałaszuje z mlekiem. Dodatek sera nadaje ciastu aromatu i wilgotności.Ciasto łatwe w wykonaniu i o niebo zdrowsze niż to ze sklepu.

  • 40 min

Składniki:

  • Chałka pleciona z nadzieniem serowym
    Składniki:
    3,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki miąższu dyni(u mnie dynia duszona, ale może też być pieczona)
    ½ szklanki cukru
    4 dag drożdży
    5 dag masła
    5 dag smalcu
    2 łyżki gęstej śmietany
    2 jajka
    Sól do smaku
    Tłuszcz do formy, cukier trzcinowy, 1 jajko.
    Nadzienie serowe:
    2 kostki tłustego sera
    ½ szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    1 jajko + 1 żółtko
    Kilka kropli olejku pomarańczowego
    Wykonanie:
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka pleciona z nadzieniem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Składniki serowe zmiksować na puszystą masę.
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto(ma odchodzić od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce, by trochę podrosło. Następnie przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, przez środek ułożyć warstwę sera, rozsmarować. Dłuższe boki naciąć w paski, następnie skręcić i nałożyć na ser i skleić, zostawiając przerwy na ser. Blaszki natłuścić, przełożyć chałki, odstawić na 15 minut, by nieco podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Porady

1. do sera można dodać rodzynki 2. Chałki można posypać kruszonką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować