Chałka na soku pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną, puszystą chałkę zrobioną na soku pomarańczowym. Chałka jest idealna na śniadanie ze świeżym masełkiem, dżemem i sokiem pomarańczowym. Chałka jest prosta w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczna. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl mąki orkiszowej tortowej
    2 łyżki mąki kukurydzianej +do podsypania
    1 łyżeczka drożdży suszonych
    2 jajka
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka rozpuszczonego masła
    2/3 szkl soku pomarańczowego
    oraz: mleko po posmarowania
    czarny sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Sok

Chałka na soku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, masło oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy z kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok pomarańczowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować