Chałka jogurtowa z migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszna i pulchna chałka idealna do domowej konfitury lub gorącego kakao.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    50 g drożdży
    2 jajka
    150 ml jogurtu naturalnego
    150 ml mleka
    50 g cukru
    1/4 masła
    szczypta soli

    Kruszonka:
    100 g mąki
    30-40 g płatków migdałowych
    50 g masła
    50 g cukru
    kilka kropel olejku waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chałka jogurtowa z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko podgrzać. Dodać drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Jajka wymieszać z jogurtem, cukrem, solą i roztopionym masłem. Mąkę przesiać. Wlać masę jogurtową i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Ciasto podzielić na 3 lub 5 części. Z każdej części zrobić wałek i zaplec warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić na 10-15 minut do ruszenia.

    Kruszonka: Ze składników zagnieść drobną kruszonkę. Chałkę posmarować letnim mlekiem lub jajkiem i posypać kruszonką. Piec 40 minut w 180 st. C. Studzić na kratce (chyba że też lubicie ciepłą chałkę posmarowaną masłem do tego ciepłe kakao)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować