Chałka jabłkowa

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

mmmm ciepła smakuje pysznie.............

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    1jajko
    1/2kostki drożdży
    sól,cukier
    65g. masła-dodać po wyrośnieciu ciasta

    dodatkowo:
    250ml jabłek prażonych
    cynamon
    cukier puder do posypania
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasto drożdżowe Desery

Chałka jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z mleka , mąki cukru,soli poczekać aż wyrośnie . Jak wyrośnie to wylac na mąke,jajko i cukier waniliowy i wszystko razem wyrobić .odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. jak już wyrośnie to dodać rozpuszczoną margaryne ,wyrobić.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 równe części
    z każdego kawałka zrobić wałek rozgnieść każdy kawałek posypać wzdłuż cynamonem nałożyć jabłka prażone.Zlepić boki i formować warkocz. Odstawić do wyrosnięcia na 3o minut. Po wyrosnięciu posmarować jajkiem i piec 180C 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować