Chałka drożdżowa z masą czekoloadową

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane masą czekoladową na bazie czekolady deserowej i słodkiej śmietanki do tego chrupiąca czekoladowa kruszonka, całość nasączona syropem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    4,5 szkl maki
    50g drożdży
    1/2 szkl mleka
    1/3 szkl cukru
    4 duże jaja albo 5 mniejszych
    1 łyżeczka soli
    10 łyżek miękkiego masła
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka skórki startej z cytryny
    2 łyżeczki wanilii

    Składniki na masę czekoladową

    200g czekolady deserowej
    3/4 szkl słodkiej śmietany 30%
    1/2 szkl cukru
    100g masła
    szczypta soli
    2 łyżeczki wanilii

    Składniki na kruszonkę :
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl pokrojonej na małe kawałki czekolady deserowej
    1 łyżka kakao
    4 łyżki cukru
    4 łyżki masła

    Składniki na syrop

    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Chałka Ciasta Drożdżówka Desery

Chałka drożdżowa z masą czekoloadową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta

    Z letniego mleka, drożdży, łyżki maki i cukru przygotować rozczyn.

    Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, resztę cukru, wanilię, sól, gałkę, skórkę z cytryny, zmiksować, dosypać mąkę, całość wyrobić, wyrabiając dodawać miękkie masło, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto odgazować, przykryć folią spożywczą, odstawić na całą noc do lodówki.

    Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować dwa prostokąty, smarować masą czekoladową, zwijać rolady, każdą przekroić wzdłuż, zwinąć w świderki, włożyć do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek o wymiarach 30/12 cm, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte chałki posmarować masłem, posypać kruszonką.

    Piec około 30 minut w 175 *C . W ciepłych jeszcze chałkach patyczkiem od szaszłyków zrobić dziurki, odczekać 15 minut i nasączyć syropem.
  • 2. Przygotowanie masy czekoladowej

    Cukier, śmietanę, sól podgrzać, aż cukier się rozpuści, gorącym zalać masło i połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia składników, jeśli jest taka potrzeba pogrzać.

    Czekoladę wystudzić ( powinna dać się dobrze rozsmarować )
  • 3. Przygotowanie kruszonki

    Do masła dodać mąkę, cukier, kakao, zrobić kruszonkę, pod koniec dodać pokrojoną czekoladę.
  • 4. Przygotowanie syropu

    Cukier + wodę zagotować, wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować