Puszyste ciasto drożdżowe, nadziewane masą czekoladową na bazie czekolady deserowej i słodkiej śmietanki do tego chrupiąca czekoladowa kruszonka, całość nasączona syropem.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto
4,5 szkl maki
50g drożdży
1/2 szkl mleka
1/3 szkl cukru
4 duże jaja albo 5 mniejszych
1 łyżeczka soli
10 łyżek miękkiego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka skórki startej z cytryny
2 łyżeczki wanilii
Chałka drożdżowa z masą czekoloadową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta
Z letniego mleka, drożdży, łyżki maki i cukru przygotować rozczyn.
Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, resztę cukru, wanilię, sól, gałkę, skórkę z cytryny, zmiksować, dosypać mąkę, całość wyrobić, wyrabiając dodawać miękkie masło, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować, przykryć folią spożywczą, odstawić na całą noc do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować dwa prostokąty, smarować masą czekoladową, zwijać rolady, każdą przekroić wzdłuż, zwinąć w świderki, włożyć do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek o wymiarach 30/12 cm, odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięte chałki posmarować masłem, posypać kruszonką.
Piec około 30 minut w 175 *C . W ciepłych jeszcze chałkach patyczkiem od szaszłyków zrobić dziurki, odczekać 15 minut i nasączyć syropem.
2.Przygotowanie masy czekoladowej
Cukier, śmietanę, sól podgrzać, aż cukier się rozpuści, gorącym zalać masło i połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia składników, jeśli jest taka potrzeba pogrzać.
Czekoladę wystudzić ( powinna dać się dobrze rozsmarować )
3.Przygotowanie kruszonki
Do masła dodać mąkę, cukier, kakao, zrobić kruszonkę, pod koniec dodać pokrojoną czekoladę.
Komentarze