Chałka drożdżowa w wersji xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
2.Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
3.Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrób i podziel na cztery równe części.Z każdej części uformuj wałek (dł.ok. 45 cm) i zapleć warkocz, końcówki podwijając pod spód. Odstaw jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
4.Kruszonka: z podanych składników zrób kruszonkę. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.20-25 minut do zrumienienia. Smacznego!
Komentarze