Chałka drożdżowa w wersji XXL

5 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z podanych składników wychodzi bardzo duża chałka, z chrupiącą skórką i słodką kruszonką - idealna :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3/4 szklanki letniego mleka
    30 g drożdży
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    3 łyżki masła
    płaska łyżeczka soli
    kruszonka: 2 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka drożdżowa w wersji xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
  • 2. Z drożdży, łyżki cukru, mąki i odrobiny ciepłego mleka zrób rozczyn. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie do drożdży wbij jajko, dodaj pozostałą mąkę, mleko, cukier i sól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, stopniowo dając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok.60 minut.
  • Chałka drożdżowa w wersji XXL 3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrób i podziel na cztery równe części.Z każdej części uformuj wałek (dł.ok. 45 cm) i zapleć warkocz, końcówki podwijając pod spód. Odstaw jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
  • 4. Kruszonka: z podanych składników zrób kruszonkę. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok.20-25 minut do zrumienienia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować