Chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonała z masłem na śniadanie

  • 60 min

Składniki:

  •  40 g drożdży
     550 g mąki
     ½ szklanki mleka
     1 duże jajko
     2 łyżki masła
     4 łyżki wody
     2-3 łyżki cukru
     Żółtko do posmarowania chałki
     Kruszonka (mąka, cukier, margaryna)

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, wsypać 3 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn oraz jajko roztrzepane z resztą cukru, ciepłe masło i wodę. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Ponownie zagnieść. Uformować chałki. Pozostawić jeszcze na 20-30 min.
    Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką. Piec 25-30 min w temp. 200 stopni. Wstawiać do zimnego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy