Chałka Drożdżowa

  • wyświetlono: 173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wspomnienie dzieciństwa,najlepiej smakuje z mlekiem lub kakao :) Polecam

Słodkie Rewolucje
  • 90min

Składniki

SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
250ml letniego mleka
100g masła rozpuszczonego i wystudzonego
30g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
2 jajka
16g cukru waniliowego
szczypta soli
sezam do posypania chałki

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka Drożdżowa

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostałe składniki (oprócz sezamu) wykładamy do miski i zalewamy rozczynem. Mieszamy i na sam koniec wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.60 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 równe części (jeżeli chcecie zrobić dwie mniejsze chałki to na 8 części),robimy wałki (u mnie każdy o długości 40cm) i zaplatamy warkocz.
    Zaplecioną chałkę odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.25-30 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Chałka

Dodane przez: Zuzia89

Chałka

Chałka kojarzy mi się ze smakiem...

chałka

Dodane przez: roza28

Chałka

Pyszna domowa chałka najlepiej...

image-21oe7ix

Dodane przez: karolinaholly

SŁODKA CHAŁKA

Wspaniała domowa chałka, smakuje...

Pyszna chałka, gotowa po upieczeniu

Dodane przez: Mysiunia

Chałka

Smaczna, słodka chałka, doskonała...

chałka żyrafa

Dodane przez: Mroofinka

Chałka żyrafa

Tradycyjna lekko słodka chałka...

Chałka

Dodane przez: AngeliqueVonD

Chałka

Babcia chciała chałkę, więc zrobiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE