Z przepisu Liski. Bardzo dobra, niestety bardzo szybko znika, bo jest taka dobra:))
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- świeże drożdże lub z połowy ilości suchych: 30 gramów
- ciepła woda: 400 mililitrów
- cukier: 90 gramów
- mąka: 1 kilogram
- jajka: 3 sztuki
- masło roztopione i wystudzone: 100 gramów
NA SAM KONIEC:
- jajko roztrzepane z łyżką mleka: 1 sztuka
Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć cukier z drożdżami. Po około minucie drożdże rozpuszczą się.
2.W misie robota umieścić 850 g mąki (resztę dodać za chwilę), wodę, sól, jajka, masło i drożdże.
Wyrobić ciasto przez około 8 minut.
Po tym czasie, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodawać stopniowo pozostałą część mąki. Niekoniecznie musi to być równy kg. Ciasto drożdżowe zawsze musi się troszkę lepić, nie może być zbyt sztywne i zbite, bo wyjdzie nam "cegłówka".
3.Owinąć ciasto w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Papier spiskać najpierw sprayem do pieczenia lub posmarować oliwą. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
4.Stolnicę bardzo delikatnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałeczek. Z trzech wałeczków zapleść warkocz.
Warkocze ułożyć już na papierze do pieczenia na blaszce. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
5.Przed pieczeniem posmarować wierzch i boki rozbełtanym jajkiem.
Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Komentarze