Chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Z przepisu Liski. Bardzo dobra, niestety bardzo szybko znika, bo jest taka dobra:))

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - świeże drożdże lub z połowy ilości suchych: 30 gramów
    - ciepła woda: 400 mililitrów
    - cukier: 90 gramów
    - mąka: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - masło roztopione i wystudzone: 100 gramów
    NA SAM KONIEC:
    - jajko roztrzepane z łyżką mleka: 1 sztuka

Chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć cukier z drożdżami. Po około minucie drożdże rozpuszczą się.
  • 2. W misie robota umieścić 850 g mąki (resztę dodać za chwilę), wodę, sól, jajka, masło i drożdże.
    Wyrobić ciasto przez około 8 minut.
    Po tym czasie, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodawać stopniowo pozostałą część mąki. Niekoniecznie musi to być równy kg. Ciasto drożdżowe zawsze musi się troszkę lepić, nie może być zbyt sztywne i zbite, bo wyjdzie nam "cegłówka".
  • chałka drożdżowa 3. Owinąć ciasto w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Papier spiskać najpierw sprayem do pieczenia lub posmarować oliwą. Włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • 4. Stolnicę bardzo delikatnie oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej części uformować wałeczek. Z trzech wałeczków zapleść warkocz.
    Warkocze ułożyć już na papierze do pieczenia na blaszce. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
  • chałka drożdżowa 5. Przed pieczeniem posmarować wierzch i boki rozbełtanym jajkiem.
    Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy