Chałka domowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis dostałam od mojej mamy która zawsze piekła chałkę..

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - jajka: 1 sztuka
    - drożdże (kostka): 4 dekagramy
    - mleko: 2 szklanki
    - cukier około: 3 łyżki
    - skórka starta z cytryny: 1 szczypta
    - masło roślinne: 3 łyżki
    - sól do smaku około: 1 szczypta
    - jajko do posmarowania: 1 sztuka
    - tłuszcz do formy: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałka domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszyć drożdże
  • 2. Drożdże wymieszać z połową ciepłego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Gdy wyrosną zrobić w mące wgłębienie i wlać drożdże wraz z pozostałym mlekiem
  • 3. Wszystko wymieszać i pozostawić na 1 godzinę. Dodać jajko, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny. wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
  • 4. Odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 równe porcje. Z każdej uformować 3 wałki, zapleść dwie chałki i ułożyć je na natłuszczonej blaszce. Zostawić by dobrze wyrosły. Piec w temperaturze 180
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować