Chałka czekoladowo dyniowa z nuta pomarańczy

  • wyświetlono: 124 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszna, puszysta, pachnąca... Rewelacyjny pomysł na śniadanie czy deser dla całej rodziny. Chałka świetnie się kroi. U mnie zawsze znika bardzo szybko. Pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje :) Idealna na każda okazję. Może być też fajną propozycja jako świąteczne ciasto.

b
  • 8 porcje
  • 140min

Składniki

• 250 g mąki orkiszowej (u mnie mąka tortowa orkiszowa) + do podsypania (może być też pszenna),
• 125 ml lekko ciepłego mleka,
• 20 g świeżych drożdży,
• 40 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (nie margaryny),
• 40 g cukru,
• 1 łyżka naturalnego ekstraktu pomarańczowego,
• szczypta soli
• 1-2 łyżeczki kakao,
• ok. 100g dyniowego puree,
• cukier puder do posypania (opcjonalnie),

Sposób przygotowania przepisu:

Chałka czekoladowo dyniowa z nuta pomarańczy

  • 1. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie wymieszam z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
    Resztę z mąki wsypuję do dużej miski i dodaję przygotowany rozczyn, masło, aromat pomarańczowy szczyptę soli i wyrabiam ciasto ( można użyć miksera lub robotem kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto dzielę na 3 części, 2 mniej więcej równe i jedną mniejszą. Do mniejszej części dodaję puree z dyni, jeżeli jest bardziej klejąca, dodaję trochę mąki i wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i lśniące. Do drugiej części dodaję stopniowo kakao i wyrabiam (jeśli dodaje gorzkie to dodatkowo dodaję łyżeczkę cukru), a trzecią część zostawiam bez dodatków. Ciasta umieszczam w trzech oddzielnych miskach, odstawiam w ciepłe miejsce na około 30-40 min. Z każdej części formuję wałek i na posypanym mąką blacie zaplatam chałkę, końce warkocza zlepiam i podwijam pod spód. Gotową kładę na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Chałkę przykrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smaruję olejem (można posmarować białkiem lub mlekiem). Piekę na kratce umieszczonej na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pozostawiam do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Do warstwy kakaowej kakao dodaję stopniowo i wyrabiam, jeśli ciężko się łączy dodaję odrobinę oleju.
Jeśli dodaje gorzkie kakao to dodatkowo dodaję łyżeczkę cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

świętana każda okazjędo kawypieczywona śniadanieciastna kolacjedo szkołydla małych i dużychdo pracypieczona dyniaWigilijne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

chałka

Dodane przez: klementynka

chałka z cynamonową kruszonką

piekę ją od około dwóch lat. Chałka...

Chałka z nutellą

Dodane przez: Marzena13

Chałka z nutellą

Super chałka na drugie śniadanie...

Chałka z posypką

Dodane przez: akrobatka22

Chałka z posypką

Chałka- czyli rodzaj słodkiego...

Chałka maślana z kruszonką

Dodane przez: bienpyt

Chałka maślana z kruszonką

Delikatne ciasto drożdżowe, dobrze...

Chałka

Dodane przez: rzelkazag

Mleczna chałka z żurawiną

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe...

chałka z kruszonką

Dodane przez: dagooshya

Chałka z kruszonką

Pamiętacie z dzieciństwa pajdę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE