Chałka bounty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne drożdżowe ciasto z kokosowym nadzieniem i czekoladą. Smakuje jak popularny batonik bounty. Pyszna na ciepło z płynna czekoladą i na drugi dzień po jej zastygnięciu.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa bounty:
    3/4 szklanki wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka

    1 mleczna czekolada do ułożenia na wierzch

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    30 g cukru
    270 g mąki
    1 jajko
    50 ml oleju
    szczypta soli


Chałka bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chałka bounty 1. Masa bounty:
    Mleko, wiórki kokosowe i cukier gotować w rondelku do zgęstnienia masy ok. 7-10 minut. Ostudzić.
  • Chałka bounty 2. Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta, na kształt i wielkość czekolady, wyłożyć masę kokosową . Na wierzch położyć tabliczkę mlecznej czekolady. Boki ciasta ukośnie naciąć, zawijać z jednej i drugiej strony formując na kształt chałki.
  • 3. Ułożyć na blaszce do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy